Antonie Gerardus de Jong    English

Nederlandse schilder - 2e generatie Haagse School, later Nederlandse impressionist
1860-1932

 

 

de Jong Gallery

Achtergrond

  • Haagse School / Pulchri Kunstenaars
  • van Gogh en de Jong: parallelle paden

  •  

    Windmolen (2) door Antonie Gerardus de Jong, olieverf op papier, gesigneerd

     

    Antonie Gerardus de Jong zelfportret

     

    Antonie Gerardus de Jong werd geboren in 1860. Als zoon van een vrij welgestelde aannemer in Den Haag, Nederland, toonde Antonie al op jonge leeftijd een duidelijk tekentalent. Hij werd toegelaten tot de Royal Academy of Drawing, waar hij cum laude en een gouden medaille afstudeerde.

    Na zijn afstuderen ging De Jong werken in het atelier van Willem Maris, destijds leider van de Haagse School van Schilders. Bekende kunstenaars van de Haagse School waren onder meer Anton Mauve (nicht van Vincent van Gogh door huwelijk), Joseph Israels, Theopile de Bock en anderen.

    de Jong was een schilder van Hollands landschap. In zijn jonge jaren werd hij sterk beïnvloed door zijn leermeester, Willem Maris, voor wie hij zijn hele leven een grote bewondering bleef houden.

    Omdat Den Haag steeds meer een stadsbeeld weerspiegelde, vertrok De Jong naar het kleine dorpje Laren, dat vandaag de dag nog steeds bekend staat als een kunstenaarskolonie. In Laren schilderde De Jong zijn geliefde platteland en de boeren in hun arme, maar schilderachtige omgeving.

    Hoewel hij in Laren woonde en werkte, bleef de Jong lid van de Pulchri Studio in Den Haag. Zijn ingediende werken waren altijd geaccepteerd en tentoongesteld in de jaarlijkse exposities van de Studio.

    Een grote verandering vond plaats bij de Jong toen hij kennis maakte met het werk van Franse impressionisten. Hij stopte een aantal jaren met exposeren, totdat hij zijn weg naar een lichter, kleurrijker palet had gevonden. De Haagse School, vasthoudend aan haar oude idealen, vergaf hem nooit dat hij het impressionisme omarmde. De Pulchri Studio weigerde zijn nieuwe werken te accepteren of tentoon te stellen. De verlegen, hooggespannen en hypergevoelige De Jong trok zich terug uit de Nederlandse kunstwereld.

    Ondertussen trouwde de Jong op 45-jarige leeftijd met Lena Adriana Boers en verhuisde naar Haarlem. Naarmate de jaren verstreken, werd hij meer en meer een hypochrondriaan en steeds meer wantrouwend, zelfs tot het punt waarop hij weigerde iemand toe te laten in zijn studio. Hij stierf in 1932 op 72-jarige leeftijd.

    Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren. Antonie Gerardus, Jr. woonde in Indonesië (Nederlands-Indië) en stierf in 1945 in een krijgsgevangenenkamp in Osaka, Japan. Maria Wilhelmina woonde tot 1948 in Haarlem, toen verhuisde ze naar San Francisco, Californië en woonde tot haar dood in 1981 .

    Aangepast naar een uitspraak van Maria Wilhelmina de Jong