Antonie Gerardus de Jong    English

Nederlandse schilder - 2e generatie Haagse School, later Nederlandse impressionist
1860-1932

 

 

de Jong Gallery

Achtergrond

de Jong Tijdgenoten

Artistiek erbij horen

De Haagse School werd omstreeks 1860 gevormd door een groep Nederlandse schilders die de Franse School van Barbizon voor het Realisme volgden. Deze kunstenaars verwierpen het romantische tijdperk, waarin het leven op een perfecte, vaak weelderige manier werd afgebeeld - en evolueerden naar een realistische kijk op het leven. In plaats van in hun studio's te zitten, trokken deze kunstenaars het platteland op om het leven te portretteren zoals het werkelijk was.

Want veel van het landschap in Nederland is beïnvloed door de grijstinten van de Noordzee en de grijstinten van de boven de lucht werd de Haagse School soms de Grijze School genoemd. Kunstenaars zochten inderdaad naar de "perfecte" grijze kleur die warm en toch realistisch was. Een belangrijk aspect van grijs was de werking van licht, een ander kenmerk van de Haagse School. Kunstenaars van de Haagse School creëerden de Pulchri Studio als een middel om hun schilderijen tentoon te stellen en rechtstreeks aan het publiek te verkopen. Kunstenaars moesten het lidmaatschap van de Pulchri Studio aanvragen. Indien geaccepteerd, hadden leden het recht om hun werken te tonen en contact te maken met andere leden, wat waaronder kunstenaars en kunsthandelaren.

Naast realisme was de Haagse School gericht op de effecten van licht.

De geboorte van Antonie de Jong, in 1860, viel samen met het ontstaan ​​van de Haagse School. de Jong werd halverwege de jaren 1870 opgeleid aan de Koninklijke Tekenacademie, waar hij de technieken van eerdere Nederlandse meesters leerde. Zijn artistieke belofte werd bewezen door tijdens zijn studie onderscheidingen en een gouden medaille te ontvangen.

Na het afronden van zijn opleiding aan de Koninklijke Academie ging De Jong aan de slag in het atelier van Willem Maris, destijds een van de kopstukken van de Haagse School. Opgemerkt moet worden dat de Jong 9 tot 43 jaar jonger was dan de bekende Haagse School-kunstenaars; als zodanig werd hij beschouwd als een vroeg lid van de "tweede generatie" Haagse School-kunstenaars. Terwijl hij in de studio van Maris werkte, werd de Jong aangenomen in de Pulchri Studio, waar hij regelmatig exposeerde en zijn werk verkocht.

de Jong werd sterk beïnvloed door zijn mentor, Willem Maris, die schilderde weidelandschappen met wilgen en sloten, koeien in de natuur en later eenden en kippen. Het schilderen van Maris doorliep 3 stadia: 1) exacte weergave van de omgeving; 2) focus op kleur, met verzadigde tinten groen; En 3) gebruik van bredere streken.

Met name Maris' levendige kleurgebruik onderscheidde hem van de 'grijze stemming' van zijn tijdgenoten; Maris werd vaak de 'impressionist' van de Haagse School genoemd.

Je kunt de invloed van Maris (realisme, onderwerp, toegevoegde kleur) in de schilderijen van De Jong hieronder zien.